Rioja a Ribero del Duero
2 důležité španělské vinařské oblasti, jejichž víno musíte ochutnat!
Co mají společného?
Obě oblasti najdete na severu Španělska, obě se nachází v údolí řek , ale hlavně obě oblasti jsou naprostými jedničkami ve výrobě vín z odrůdy Tempranillo.
Tempranillo
Tempranillo je víno, které Vám utkví v paměti. Je to stěžejní odrůda oblasti Rioja. Jeho jméno pochází ze španělského slova ,,temprano”, v překladu znamená ,,brzy”, dozrává totiž dříve než ostatní odrůdy.
Když je mladé, dokáže být velmi ovocné a svěží. Pokud má možnost zrát v sudech, předvede nám svoji plnou sílu včetně aroma kouře, kůže, tabáku...něco pro opravdové fajnšmekry.
V chuti najdeme nejčastěji třešně, sušený fík, cedr, tabák a vanilku.
Skvěle ladí s jehněčím, ale dobře vynikne i s restovanou zeleninou, hutnými těstovinami nebo třeba pokrmy mexické kuchyně a výborně se doplňuje se španělským sýrem Manchego.
Myslíte, že Vám bude víc chutnat Tempranillo z Riojy nebo Ribery? Záludná otázka, víme:-)
Napřed je nutné podívat se víc zblízka na obě oblasti:
Rozkládá se v údolí řeky Ebro v severní části Španělska. Vinice lemují tok řeky v délce 100km mezi městy Haro a Alfaro. Celková plocha vinic byla v roce 2017 65 000 hektarů půdy a celková roční produkce vína převýšila 250 mil. l/rok.
Vinařství v této oblasti mají štěstí, že Kantaberské hory, které lemují Rioju na sever a západ, jim poskytují ochranu před příliš chladnými a vlhkými vlivy Atlantského oceánu. Díky tomu je místní klima výrazně teplejší a sušší než v ostatních severních oblastech (Rias Baixas, Txakolina), které jsou vhodné pro pěstování bílých odrůd. Přesto jsou vína z Rioja více elegantní a ovocitá než vína z jižnějších velmi teplých regionů. Nejvíc pěstované modré odrůdy jsou Tempranillo a Garnacha. Spektrum bílých odrůd je pestřejší, dominantní je ale Viura, doplněná Sauvignonem, Verdejem a dalšími.
Tempranillo bývá často v několika procentech doplněno odrůdami Graciano, Mazuelo nebo Garnachou. Najdeme zde i odrůdu Maturana tinta.
Tip pro cestovatele: Pokud budete mít cestu do Riojy, určitě se zastavte ve městě Logroňo, které je vyhlášené jako město vinných barů a výborné gastronomie.
Je významným vinařským regionem v oblasti Castilla y León na severu Španělska, v těsném sousedství s Portugalskem. Rozkládá se na 23 000 hektarech a ročně vyprodukuje přes 90 mil.l/rok.
Přímo její název napovídá, že se rozkládá v údolí řeky Duero. (pro zajímavost název řeky se v Portugalsku mění na Douro a ano je to ta stejná řeka, která protéká slavným údolím, kde se vyrábějí ta nejlepší portská vína.)
Vinařská oblast se nachází v nadmořské výšce 700 - 1000 m/n/m a díky její poloze mezi pohořími Sierra de la Demanda a Sierra de Guardarrama má velmi extrémní kontinentální klima. Velmi horká a suchá léta střídá opravdu drsná zima. Teploty se pohybují mezi -18C a +40C. Dochází i k velkým výkyvům denních a nočních teplot. To má velký vliv na tloušťku slupky bobule hroznů a tím i na množství barviv v ní, které pak způsobují sytější barvu místních vín.
Dominantní pěstovanou odrůdou je Tempranillo, v menší míře najdeme i Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec a Garnachu. Jedinou povolenou bílou odrůdou je Albillo Mayor.
Tip pro cestovatele: hlavní město Aranda del Duero a Castillo de Penafiel.
Tempranillo Rioja: černé třešně, pepř, nové koření, jemné skořicové tóny, vanilka, kokos, dřevo, jemné třísloviny
Tempranillo Ribera del Duero: plnější a tmavší oproti Rioje, černé třešně, intenzivní aroma ostružin, sladké bylinky, intenzivní třísloviny, plné tělo