Znáte základní vinařské pojmy?

Znáte základní vinařské pojmy? Co je to rmut, dekantace nebo tříslovina?

 

Svět vína je fascinující a plný rozmanitosti, ale může se zdát složitý pro ty, kdo se s ním teprve seznamují. Abychom vám pomohli lépe porozumět terminologii, která se běžně používá ve vinařství, připravili jsme pro vás podrobný průvodce základními vinařskými pojmy. Přečtěte si o významu termínů jako barrique, rmut, tříslovina a dalších, a získejte hlubší vhled do procesu výroby vína a jeho charakteristik. Díky těmto informacím budete moci lépe ocenit kvalitu a jedinečnost našich vín.

 

Barrique

Barrique (nebo také barik) je termín označující malý dubový sud, typicky o objemu 225 litrů, který se používá k zrání vína. Dubové sudy jsou oblíbené díky své schopnosti dodat vínu komplexní aroma a chutě, jako jsou vanilka nebo karamel. Proces stárnutí vína v bariku umožňuje pomalé oxidaci, která přispívá k jemnosti a hloubce vína. Navíc interakce vína s dubovým dřevem dodává vínu strukturu a komplexitu, což je velmi ceněno u vysoce kvalitních vín. Barriquové sudy mají svou životnost a poté, co doslouží jako úložiště pro zrání vína, se používají pro další typy alkoholických destilátů, jako třeba rum.

Rmut

Rmut je směs rozdrcených hroznů, která obsahuje šťávu, slupky a semena. Je to základní surovina pro výrobu vína, z níž se získává mošt. Proces drcení hroznů vytváří rmut, který se následně podrobuje fermentaci. Pro červená vína je typické, že rmut fermentuje spolu se slupkami, což dodává vínu barvu, třísloviny a aroma. Pro bílá vína se rmut obvykle lisuje, aby se oddělila šťáva od pevných částí před fermentací.

Tříslovina

Třísloviny jsou přírodní látky obsažené ve slupkách, semenech a stoncích hroznů, stejně jako v dubových sudech. Třísloviny dodávají vínu chuťovou strukturu, což je důležité zejména u červených vín. Třísloviny mají také konzervační vlastnosti, které pomáhají vínu zrát a vyvíjet se v láhvi. Při ochutnávání vína můžete třísloviny rozpoznat jako sucho a svíravost v ústech, podobně jako u silného čaje.

Buket

Buket (nebo také aroma) je komplexní vůně vína, která se vyvíjí během zrání v láhvi. Zatímco primární aroma vína pochází z hroznů, buket se vytváří během fermentace a zrání. Může obsahovat širokou škálu vůní, jako jsou květiny, ovoce, koření, dřevo nebo minerály. Buket je klíčový pro celkový dojem z vína a jeho hodnocení. Odborní degustátoři dokáží identifikovat různé vrstvy buketu, které naznačují kvalitu a původ vína.

Cuvée

Cuvée je termín používaný pro směs různých druhů vína. Může se jednat o kombinaci různých odrůd hroznů, vín z různých vinic nebo dokonce vín z různých ročníků. Cílem cuvée je vytvořit víno s optimální chutí, strukturou a vyvážeností. Směšování umožňuje vinařům využít nejlepší vlastnosti jednotlivých složek a dosáhnout konzistentní kvality vína. Cuvée je obzvláště běžné u šampaňského a jiných šumivých vín.

Dekantace

Dekantace je proces přelévání vína z láhve do karafy před podáváním. Tento postup má dva hlavní účely: oddělit víno od sedimentu, který se může vytvořit během zrání, a provzdušnit víno, aby se rozvinuly jeho aroma a chutě. Dekantace je obzvláště důležitá u starších červených vín a mladých, tříslovinově bohatých vín. Provzdušnění pomáhá zjemnit třísloviny a uvolnit komplexní buket vína.

Macerace

Macerace je proces, při kterém jsou rozdrcené hrozny, včetně slupek, semen a stonků, ponechány v kontaktu s moštem. Tento proces trvá několik dní až týdnů a je klíčový pro extrakci barvy, tříslovin a aromatických látek, zejména u červených vín. Délka macerace ovlivňuje intenzitu barvy a chuťového profilu vína. U bílých vín se macerace provádí méně často, ale může být použita k dosažení specifických chuťových charakteristik.

Cukernatost

Cukernatost je míra obsahu cukru v hroznech nebo v moštu. Je to klíčový faktor, který ovlivňuje potenciální obsah alkoholu ve víně, protože během fermentace se cukr přeměňuje na alkohol. Cukernatost se měří pomocí různých stupnic, jako jsou Brix, Oechsle nebo Baumé. Vyšší cukernatost obvykle vede k plnějšímu, bohatšímu vínu s vyšším obsahem alkoholu. U sladkých vín je cukernatost obzvláště důležitá, protože ne všechen cukr je přeměněn na alkohol, čímž se zachovává sladká chuť.

Tělo vína

Tělo vína označuje jeho strukturu a pocit v ústech, často popisovaný jako lehké, střední nebo plné. Tělo vína je ovlivněno několika faktory, včetně obsahu alkoholu, tříslovin, extraktů a cukru. Plná vína mají tendenci být bohatá a viskózní, zatímco lehká vína jsou jemnější a svěžejší. Tělo vína je důležité pro jeho celkový charakter a ovlivňuje, jak dobře se víno páruje s jídlem.

Vyváženost vína

Vyváženost vína je harmonie mezi jeho jednotlivými složkami - kyselost, sladkost, třísloviny, alkohol a aroma. Dobře vyvážené víno má všechny tyto složky v rovnováze, aniž by jedna převažovala nad ostatními. Vyváženost je klíčovým ukazatelem kvality vína a ovlivňuje jeho pitelnost a celkový dojem. Odborní degustátoři často hodnotí vyváženost jako jeden z nejdůležitějších aspektů při posuzování vína.